Wanneer moet je een plant verpotten?
Planten moeten gemiddeld eens in de 12-18 maanden verpot worden. Ideaal gezien zou je dit in de lente of zomer doen. Stel jezelf de volgende vragen, als er een of meer waar is, dan is het waarschijnlijk een goed idee om te verpotten:
- Is mijn plant topzwaar en valt hij gemakkelijk om?
- Groeien de wortels door de bodem van de gaten van de pot?
- Duwen wortels de plant omhoog uit de pot?
- Droogt mijn plant sneller uit dan gewoonlijk? (Let op dat dit ook afhankelijk is van de seizoenen, in de zomer zal je plant sneller uitdrogen dan in de winter)
- Groeit mijn plant trager dan normaal? (dit kan ook veroorzaakt worden door winterrust of een tekort aan voedingsstoffen!)
- Het is jaren geleden dat je plant verpot is
- De huidige grond is van slechte kwaliteit (neemt niet veel water op, geen voedingsstoffen meer, hard)
Hoewel veel mensen beweren dat bepaalde type planten het goed doen in kleine potten, heb ik geleerd dat een plant sneller en groter groeit van regelmatig verpotten
Waarom je plant verpotten?
Het verpotten van je planten heeft veel voordelen! Je plant krijgt nieuwe voedingsstoffen om zijn groei te stimulere. Ook hij heeft ook veel meer ruimte om zijn wortelsysteem uit te breiden. Als het goed gedaan wordt, zal je plant heel gelukkig zijn.
Hoe verpot je een plant?
Dit is wat je nodig hebt
- Jouw plant
- Een nieuwe pot, 2-6 cm groter dan je huidige pot, met drainagegaten (Leer hoe je een perfecte pot kiest)
- Potgrond (B.v. SYBASoil)
- Handschoenen (Optioneel, je kan natuurlijk ook je blote handen gebruiken als een echte tuinier!)
Stap 1.
Kies een grotere pot.
Ik raad aan minstens 2cm (~¾ inch) groter te gaan, zowel in de breedte als in de hoogte. Hoe groter de pot, hoe meer ruimte de plant heeft om uit te groeien, maar een te grote pot zal het de plant moeilijk maken om al het water tijdig op te nemen. Dit verhoogt het risico op wortelrot.
Stap 2.
Verwijder de plant uit de huidige pot
Om de plant gemakkelijk uit de pot te halen, rol je de pot tussen je handen terwijl je zachtjes knijpt. Knijp langzaam harder tot de plant uit de pot springt. Houd je plant vast bij de basis waar de stengels/ stammen de grond raken.
Stap 3.
Verwijder oud vuil van de wortels
Wrijf voorzichtig met je vingers over de oude wortels tot de meeste aarde er af is. Als je wilt kun je de wortels onder een gootsteen houden (met lauw water!) om de kleine stukjes er echt uit te krijgen. Het moet aanvoelen alsof je de wortelkluit masseert.
Als de plant zwaar beworteld is, moet je misschien een paar wortels breken om de plant te ontwarren. Dit is geen probleem! Het licht beschadigen van de wortels helpt bij het bevorderen van nieuwe wortelgroei. Breek ze alleen niet allemaal.
Stap 4
Vul de nieuwe pot met ⅓ van het nieuwe grondmengsel
Tik een paar keer tegen de pot met de palm van je hand, zo zorg je dat er geen luchtgaatjes zijn.
Stap 5
Plaats je plant erin en voeg de rest van de nieuwe grond toe
Houd je plant zo omhoog dat de basis van de stengel(s) ongeveer 1-2 cm (½ -¾ inch) onder de bovenkant van de pot staat. Voeg aarde toe en zorg ervoor dat de plant op de juiste hoogte blijft. Zorg ervoor dat de grond alle plaatsen in de pot vult, tik erop en klop de grond zachtjes neer als je de pot vol hebt.
Zorg ervoor dat je minstens 1 cm van de bovenkant van de pot open laat. Zo zorg je er voor dat tijdens het water geven het water niet over de rand stroomt.
Stap 6
Geef je plant water, en geniet!
Water je plant grondig, dit helpt je licht gestresste groene vriend zich aan te passen aan zijn nieuwe aarde. LET OP! Je hoeft een plant niet te bemesten na het verpotten. SYBASoil bevat voedingsstoffen voor 6+ maanden, voor andere potgronden kun je het beste de verpakking bekijken.
Welke grondsoort/mengsel moet ik voor mijn plant gebruiken?
Dit is sterk afhankelijk van de plantensoort en van zijn oorspronkelijke habitat. Een plant die van de tropische bosbodem komt, zoals een Fittonia, zal duidelijk andere eisen stellen dan een plant die uit de woestijn komt, zoals een vetplant. Gebruik de SYBASoil gids voor je specifieke plant. De ingrediënten kun je ook van de productpagina aflezen als je zelf wilt mengen.
Hoewel ik natuurlijk SYBASoil aanraad voor je volgende verpotbeurt kunnen de meeste kamerplanten ook overleven op gewone kamerplantengrond.
Tips & trucs
- Gebruik een schaar om de bodem van de oude kweekpot af te knippen als de wortels erin vastzitten
- Leg een vuilniszak onder je verpotplek als je binnen gaat verpotten
- Laat je plant in de kweekpot staan om in de toekomst gemakkelijk water te geven & te verpotten
- Gooi je oude potgrond in een compostbak!
- Gebruik handschoenen of een dikke stof bij het hanteren van cactussen