Perliet V.S. Vermiculiet: Alles wat je moet weten
Als plantenliefhebber wil je het beste voor je groene vrienden. Het gebruik van compost is niet voldoende, je hebt een goede grond nodig die is afgestemd op de behoeften van je planten. Perliet en Vermiculiet zijn twee veelvoorkomende ingrediënten in kwalitatieve potgrond die je een handje kunnen helpen. Maar wat is het verschil tussen deze twee en wanneer kun je ze het beste gebruiken? Lees verder voor alles wat je moet weten over perliet en vermiculiet.
Wat is Perliet?
Perliet is een amorf, silicaatmineraal dat bij verhitting uitzet en daardoor licht en poreus wordt. Door het hoge gehalte aan luchthoudende poriën is het een zeer luchtige grondsoort. Perliet wordt vaak gebruikt in potgrondmengsels om luchtigheid te creëren en om de drainage te verbeteren. Hierdoor hebben de wortels meer toegang tot zuurstof, wat kan helpen om de groei van de planten te bevorderen. Perliet is te herkennen aan de witte kleur en de korrelige structuur. Lees er meer over in onze blog over Perliet.
Is Perliet duurzaam?
Hoewel perliet een niet-hernieuwbare grondstof is, is er minder dan 1% van het perliet op aarde gewonnen (bron) en breekt het niet af, waardoor het vaak opnieuw gebruikt kan worden. Bij Sybotanica zijn we actief bezig met het opzetten van een recycling stroom van potgrond, echter zijn we nog door problemen met transport van de grond naar een verwerkingsfabriek aan het stoeien.
Ook kan het in de niet-gepopte staat vervoert worden waardoor er extreem veel product (Perliet wordt 20x zo groot bij verwerking) voor relatief weinig brandstof-uitstoot gebruikt kan worden. Hierdoor is het dus duurzamer om het i.p.v. andere ingrediënten in je grond te gebruiken. Wel is het belangrijk te realiseren dat het produceren veel hitte vrij brengt, wat een negatief effect op het milieu heeft. Gebruik dus enkel wat je nodig hebt voor je planten en verspil geen materialen.
Wat is vermiculiet?
Vermiculiet is een gehydrateerd mineraal dat, net als perliet, wordt gebruikt om luchtige grond te creëren. Het wordt gewonnen uit mica vlokken die onder hoge druk en temperatuur worden verhit, waardoor ze uitzetten en het lichte, vezelige materiaal ontstaat. Het heeft een bruine kleur en voelt aan als zacht schuim. Vermiculiet houdt relatief veel vocht vast en kan daarom nuttig zijn in het vochtig houden van grond. Lees er meer over in onze blog over Vermiculiet.
Is vermiculiet duurzaam?
Vermiculiet is net als perliet een niet-hernieuwbare grondstof. We hebben geen cijfers kunnen vinden van hoeveel vermiculiet er nog over is. Ook bij de productie van vermiculiet komt hitte vrij, wat een negatief effect heeft op de planeet. Wel kan vermiculiet hergebruikt worden en breekt het langzaam af. We zijn actief bezig om een passend alternatief voor Vermiculiet te vinden.
Bevat Perliet Stof, en is het gevaarlijk om in te ademen?
Perliet kan stof bevatten dat vrijkomt bij het verwerken van de grond. Inademing van het stof kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Bij Sybotanica maken we het perliet licht vochtig, zodat het stof zo veel mogelijk beperkt blijft.
Perliet vs. vermiculiet: Hoe weet je welke je moet gebruiken in de tuin?
Als je extra drainage en luchtcirculatie nodig hebt, kies dan voor perliet. Perliet is licht van gewicht en heeft talloze kleine gaatjes die het water snel en efficiënt afvoeren. Het is hierdoor geschikt voor het verbeteren van de afwatering in de tuin. Vermiculiet daarentegen kan beter gebruikt worden als je op zoek bent naar een watervasthoudende grond. Vermiculiet houdt namelijk water en voedingsstoffen vast en biedt een beschermende laag rondom plantenwortels, waardoor ze beter groeien.
Perliet vs. vermiculiet: Hoe weet je welke je moet gebruiken voor je kamerplanten?
Perliet en vermiculiet zijn beide geschikt voor gebruik in potgrond. Bij het kiezen van het juiste ingrediënt moet je echter letten op de behoeften van je planten. Kies perliet als je planten groeien in potten die drainage nodig hebben, terwijl vermiculiet geschikt is voor planten die gevoelig zijn voor droogte. Vermiculiet absorbeert namelijk tot wel vier keer zijn eigen gewicht in water, terwijl perliet alleen maar water afvoert.
Kan je perliet en vermiculiet mixen?
Ja, dat kan. In feite is het mengen van perliet en vermiculiet een goede manier om een potgrondmix te creëren die beidde eigenschappen creëert. Meng de twee ingrediënten in wat potgrond om een perfecte mix te krijgen, omdat ze elkaar complementeren. Voor planten als Calathea & Maranta is deze mix helemaal geschikt. We gebruiken het ook in onze Calathea & Maranta mix.
Kan je perliet los gebruiken?
Ja, dat kan. Perliet is een zeer veelzijdig ingrediënt dat je op meerdere manieren kunt gebruiken. Je kan Perliet als stekmedium gebruiken door het in een pot zonder gat te plaatsen. Onderin komt dan een waterreservoir en het water wordt langzaam aan de wortels afgegeven.
Kan je vermiculiet los gebruiken?
Vermiculiet kun je net als perliet op zichzelf gebruiken, dit is aan te raden voor het ontkiemen van zaadjes. Omdat de meeste zaadjes extra vocht nodig hebben om te gaan ontkiemen is vermiculiet perfect. Het houdt namelijk langer water vast dan andere mediums en stimuleert het zaadje om sneller te gaan ontkiemen.
Bevat vermiculiet asbest?
Vermiculiet wordt soms geassocieerd met asbest omdat sommige commerciële vermiculietproducten asbest bevatten. Echter, het vermiculiet dat nu wordt verkocht in de winkels is veilig, omdat het vrij is gemaakt van asbest. Kies daarom altijd voor commerciële vermiculietproducten gespecificeerd voor planten om er zeker van te zijn dat je planten veilig zijn. Je kan veilig Vermiculiet en Perliet bij Sybotanica Kopen.
Voor welke planten gebruik ik Vermiculiet?
Vermiculiet is geschikt voor planten die gevoelig zijn voor droogte en ook voor moestuinen. Het absorbeert water en voedingsstoffen en houdt deze vast rond de plantenwortels. Het is daarom fantastisch om te gebruiken voor Calathea, Maranta, Alocasia, Colocasia & Caladiums.
Voor welke planten gebruik ik Perliet?
Perliet is ideaal voor planten die snelle drainage nodig hebben en planten die gevoelig zijn voor stilstaand water. Het wordt vaak gebruikt als een additief voor planten zoals cactussen en vetplanten, agave of aloë vera. Voor de meeste planten is perliet een toevoeging.
Conclusie
Perliet en vermiculiet zijn beide nuttige ingrediënten in aarde en potgrond die geschikt zijn voor verschillende planten en situaties. Het is belangrijk om de verschillende eigenschappen van elk te begrijpen, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw groene vrienden. Voeg perliet toe voor een goede afwatering en voeg vermiculiet water en voedingsstoffen vasthoudt. Door de twee te mengen kun je een perfecte potgrondmix creëren voor planten zoals de Calathea & Maranta. Vergeet niet, om ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn, kies voor merken die het voor planten verkopen en koop Perliet & Vermiculiet bij Sybotanica.