Heb je ooit gehoord van het mineraal puimsteen? Het is een poreus gesteente dat ontstaat wanneer lava snel afkoelt en hard wordt. Veel mensen denken bij puimsteen aan het eelt op hun voeten, maar het heeft ook geweldige voordelen voor jouw kamerplanten! In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen puimsteen en bims, wat de voordelen zijn van het gebruik ervan voor kamerplanten en hoe je het het beste kan gebruiken. Ontdek de geheime schat voor jouw groene vrienden!
Verschil tussen puimsteen en bims
Hoewel de woorden door elkaar heen worden gebruikt kun je het het beste zo zien: Bims gaat altijd om het type puimsteen dat in potgrond of voor planten wordt gebruikt, echter wordt er met puimsteen ook vaak de grote blokken bedoeld waarmee je eelt kan verwijderen. Het puimsteen voor planten is een stuk kleiner (vaak tussen 1 en 32mm).
Puimsteen voor cactussen
Cactussen hebben een speciale bodem nodig die goed is in het afvoeren van water. Als je je cactus in een te natte bodem zet, kan wortelrot optreden. Puimsteen is een perfect ingrediënt om in de bodem van cactussen en andere planten van de succulenten familie te mengen. De poreuze structuur van puimsteen zorgt voor een goede drainage en houdt de wortels niet te nat.
Puimsteen in potgrond
Puimsteen is een geweldig ingrediënt om toe te voegen aan de potgrond voor kamerplanten. Het helpt om overtollig water af te voeren, waardoor de wortels niet te nat worden. Dit is vooral belangrijk voor planten die bijvoorbeeld gevoelig zijn voor wortelrot, zoals de Syngonium. Daarnaast heeft puimsteen een luchtige structuur die zorgt voor een goede beluchting en biedt het wortels genoeg ruimte om zich te verspreiden.
Hoeveel puimsteen in mijn eigen potgrond?
Voor cactussen & vetplanten raden wij 30% van de het volume in puimsteen aan. Voor het groeien van Lithops & Split rock kun je de mix zelfs uit 90%+ puimsteen maken, voeg enkel wat voeding in de vorm van wormenmest toe. Voor planten als Syngonium raden we 20% puimsteen aan.
Puimsteen gebruiken tegen rouwvliegjes
Puimsteen kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het kan worden gemengd met potgrond zoals net beschreven, óf als een toplaag over de potgrond worden aangebracht. Als je ervoor kiest om puimsteen als toplaag toe te passen, helpt het om de bodemvochtigheid constant te houden. Dit is vooral voordelig voor planten die de neiging hebben om vocht snel te verliezen en snel uitdrogen. Ook helpt het tegen rouwvliegjes te bestrijden! De rouwvliegjes kunnen veel lastiger eitjes leggen als de bovenste laag van de potgrond puimsteen bevat.
Puimsteen tegen schimmel op potgrond
Daarnaast kan puimsteen ook zeer effectief zijn tegen schimmel op de bovenste laag van je potgrond. Door een laagje bims te plaatsen zal de bovenste laag een stuk sneller uitdrogen, ook is puimsteen een minder goed groeimedium voor schimmel dan potgrond. Deze oplossing is extreem simpel & effectief!
Puimsteen voor andere planten
Puimsteen heeft veel geweldige voordelen voor planten. Het zijn niet alleen cactussen of succulenten die ervan profiteren. Ook kamerplanten als de Alocasia, Ficus of Monstera kunnen er baat bij hebben. Door puimsteen aan de potgrond toe te voegen, wordt de plant niet alleen beschermd tegen overtollig water en wortelrot, maar ook tegen uitdrogen. Het zorgt voor de juiste balans van beluchting en vochtigheid in de bodem en geeft plantenwortels voldoende ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen.
Verschil puimsteen en perliet
Puimsteen is wat zwaarder dan perliet, waardoor het de plant verstevigt. Ook heeft puimsteen de mogelijkheid vocht & voeding eventjes vast te houden, waar perliet het enkel door laat lekken. Perliet is een stuk lichter dan puimsteen. Wel is puimsteen vaak een stukje duurder, maar gaat het ook langer mee. Perliet wordt kleiner na verloop van tijd wat afdoet van de kwaliteit. Een combi kan ook goed zijn om extra drainage te creëren zonder dat de pot te licht wordt als je alleen perliet had gebruikt. Zo doen wij het ook in onze Cactus & Vetplanten mix.